','

' ); } ?>

Contoh Soalan Ujian Psikometrik Penolong Pegawai Latihan Vokasional DV29

Di bawah merupakan koleksi contoh soalan Ujian Psikometrik Penolong Pegawai Latihan Vokasional DV29 yang boleh dijadikan latihan calon peperiksaan / ujian. Calon dinasihatkan agar cuba mendapatkan jawapan bagi setiap contoh soalan Ujian Psikometrik Penolong Pegawai Latihan Vokasional DV29 di bawah.

Contoh Soalan Ujian Psikometrik Penolong Pegawai Latihan Vokasional DV29

Selain dari itu, calon juga boleh dapatkan rujukan khas contoh soalan Ujian Psikometrik Penolong Pegawai Latihan Vokasional DV29 yang disarankan di bawah untuk dijadikan rujukan ujian Psikometrik korang pada tahun 2021 ini.

Semakan Penjadualan Ujian Psikometrik Penolong Pegawai Latihan Vokasional DV29

MAKLUMAN TERKINI : PEPERIKSAAN ONLINE MEMASUKI PERKHIDMATAN AWAM (PSEE) – UJIAN PSIKOMETRIK

PENOLONG PEGAWAI LATIHAN VOKASIONAL GRED DV29 DI PELBAGAI KEMENTERIAN/JABATAN

TARIKH PEPERIKSAAN: BELUM DIUMUMKAN

Pautan Alternatif:

http://online.spa.gov.my/ujian-psikometrik-penolong-pegawai-latihan-vokasional-dv29

ATAU

Sila layari laman web :

http://www.spa.gov.my/ web/guest/senarai-penjadualan-peperiksaan/

Asal mula ujian psikometrik Penolong Pegawai Latihan Vokasional DV29

Kalau korang perasan, seksyen ini sebenarnya berasal dari seksyen yang lama iaitu Seksyen Sahsiah dan Minat. Kami suka untuk berikan korang perkaitan ini untuk buang sedikit kemusykilan korang.

Bagi kertas sahsiah diri dan minat (format 2009 – 2012) dahulu, kesukaran soalan yang diajukan adalah berkaitan dengan situasi. Di mana korang ditekan dengan masa untuk mengeluarkan apa yang ada dalam diri korang.

Calon-calon dikehendaki menjawab item-item yang mengukur gagasan personaliti calon iaitu kepimpinan, kebolehan sosial, komunikasi, toleransi, kerjasama, kestabilan emosi, integriti, disiplin dan kejujuran.

Format Ujian Psikometrik Penolong Pegawai Latihan Vokasional DV29

Format soalan dan jawapan pilihan Ujian Psikometrik Penolong Pegawai Latihan Vokasional DV29 juga tidak tetap. Cuma dinyatakan ‘Aneka Pilihan Jawapan’.

Aneka yang macamana?

Korang berkemungkinan hanya diberi 2 atau 3 pilihan jawapan (Ya atau Tidak), (Betul atau Salah), (Ya atau Betul atau Tidak Pasti); ataupun

Korang berkemungkinan diberi 4 atau 5 pilihan jawapan yang menguji keyakinan korang (Sangat kerap atau Kerap atau Tidak pasti atau Kadang-kadang), (Sangat Setuju, Setuju, Tidak Pasti, Tidak bersetuju, Sangat Tidak Bersetuju) sebagai refleksi keyakinan korang dalam membuat pilihan.

Apa? Pening? Ok kami ringkaskan dalam jadual di bawah :

Jumlah Pilihan JawapanContoh Aneka Jawapan
2 pilihan JawapanYa atau Tidak / Betul atau Salah
3 pilihan jawapanYa atau Betul atau Tidak Pasti
4 pilihan jawapanSangat kerap atau Kerap atau Tidak pasti atau Kadang-kadang
5 pilihan jawapanSangat Setuju, Setuju, Tidak Pasti, Tidak bersetuju, Sangat Tidak Bersetuju

Selain yang sudah diperincikan di atas, ujian psikometrik juga mengandungi soalan jenis ‘ujian Numerical Reasoning‘. Apa numeric?

Bagi yang belum jelas, jemput baca post lepas kami yang bertajuk contoh soalan Ujian Psikometrik SPA (numerical type) yg menerangkan jenis soalan ini sebaiknya.

Tips lulus Soalan Psikometrik Penolong Pegawai Latihan Vokasional DV29

Tips utama untuk menjawab dengan baik seksyen ini ialah :

Tidak perlu menjadi hipokrit, jadi diri sendiri. Hanya saja sembunyikan keburukan korang. Hihi..

Sedaya upaya untuk keluarkan kualiti terbaik dalam diri korang dan jawab sepenuh hati tanpa sebarang penipuan yang bakal menjerat diri korang kelak.

Contoh Soalan Ujian Psikometrik Penolong Pegawai Latihan Vokasional DV29

Saya tidak suka mencampuri urusan kawan-kawan.

a. setuju
b. tidak setuju
c. tidak pasti

Saya sering meminjam wang daripada ibubapa.

a. setuju
b. tidak setuju
c. tidak pasti

Biarpun membincangkan sesuatu isu yang serius, saya masih boleh bergelak ketawa.

a. YA
b. TIDAK

Saya lebih suka hadiah berupa wang berbanding kad ucapan ketika menyambut ulang tahun.

a. YA
b. TIDAK
c. KURANG PASTI

Pepatah ‘sudah terhantuk, baru terngadah’ sudah tidak releven pada masa ini.

a. BETUL
b. SALAH

Saya paling tidak suka apabila diberi tekanan oleh guru untuk menyiapakan tugasan semasa sekolah menengah.

a. Tidak pasti
b. Kadang-kadang
c. Tidak pernah

Saya amat suka aktiviti mencabar dan lasak.

a. Sangat kerap
b. Kerap
c. Tidak pasti
d. Kadang-kadang
e. Tidak pernah

Saya mesti buktikan pilihan yang saya buat adalah betul dan tepat.

a. Sangat kerap
b. Kerap
c. Tidak pasti
d. Kadang-kadang
e. Tidak pernah

Menunggu giliran dipanggil semasa berurusan di kaunter bank membosankan saya.

a. Sangat tidak setuju
b. Agak tidak setuju
c. Tidak setuju mahu pun setuju
d. Agak setuju
e. Sangat setuju

Semasa kecil, saya lebih suka bermain bersama rakan-rakan sepermainan.

a. Sangat setuju
b. Setuju
c. Tidak pasti
d. Tidak setuju
e. Sangat tdak setuju

Apabila berbicara dengan seseorang, saya lebih suka tidak memandang tepat ke matanya.

a. Sangat kerap
b. Kerap
c. Tidak pasti
d. Kadang-kadang
e. Tidak pernah

Saya tidak suka berbaris di ATM untuk mengambil duit.

a. Sangat tidak setuju
b. Agak tidak setuju
c. Tidak setuju mahu pun setuju
d. Agak setuju
e. Sangat setuju

Apabila ada seseorang yang mencurigakan, saya akan berwaspada dengan memberitahu orang lain.

a. setuju
b. tidak setuju
c. tidak pasti

Idea saya banyak, tapi saya berasa sukar mengeluarkannya.

a. YA
b. TIDAK

Apabila ada peluang yang terhidang, kita tidak perlu lagi berusaha.

a. Ya
b. Tidak
c. Kurang pasti

Mengambil risiko terhadap sesuatu keputusan menakutkan saya kerana takut keputusan tersebut salah.

a. betul
b. agak betul
c. tidak betul

Demikianlah beberapa contoh soalan Ujian Psikometrik Penolong Pegawai Latihan Vokasional DV29 untuk kali ini. Korang cuba jawab sendiri soalan di atas sebagai uji diri.

Bagaimanpun, jika korang mahu lebih banyak contoh soalan yang dilengkapi dengan skema jawapan padu. Segera dapatkan rujukan di bawah.

Rujukan Contoh Soalan Ujian Psikometrik Penolong Pegawai Latihan Vokasional DV29

Rujukan di bawah mengandungi lebih dari 130 contoh soalan Ujian Psikometrik Penolong Pegawai Latihan Vokasional DV29 yang berkualiti tinggi. Menepati standard ujian yang telah ditetapkan oleh SPA.

Dilengkapi dengan nota-nota ringkas dan skema jawapan padu. Ia akan mempertajamkan kemahiran korang menjawab ujian psikometrik pada 19 dan 21 November 2019 nanti.

Rujukan Contoh Soalan Ujian Psikometrik Penolong Pegawai Latihan Vokasional DV29

Ada satu lagi rahsia yang kami hampir lupa nak bagitau. Ujian psikometrik turut mengandungi soalan melibatkan logik akal dan pengiraan. Ala.. yang nombor-nombor tu.

Itu juga turut di-cover oleh rujukan ni. Dijelaskan sedetil-detilnya termasuk jalan pengiraan untuk mendapatkan jawapan yang betul!

Tapi, confirm lulus ke kalau saya beli rujukan ini?

Wah.. Senang betul hidup kalau begitu!

Kami tak berani janji bulan dan bintang. Soal lulus ni bukan boleh dijamin-jamin. Lainlah kalau Ketua Pengarah SPA tu bestpren kami. Hahaha..

Apa yang kami recommend ni adalah rujukan ujian psikometrik terbaik yang ada di pasaran setakat ini.

Pernah beli buku rujukan SPM? Haaa.. Camtula lebih kurang situasinya.

Tapi, sempat ke pos buku ni?

Rujukan contoh soalan Ujian Psikometrik Penolong Pegawai Latihan Vokasional DV29 ni bukan buku. Tetapi eBook dalam versi download.

Korang akan diberikan akses dan juga password ke laman download untuk muaturun semua komponen selepas bayaran diselesaikan. Jadi korang tak payah tercongok depan pintu, tunggu orang yang hantar barang tak muncul-muncul.

Cara ni lebih cepat untuk korang mula study!

Kalau korang yg banyak sgt ink printer tu, boleh print eBook ni.

Tak pun, baca guna smartphone atau laptop sudah la.

Tapi..

Tapi, tapi.. Tapi apa lagi?

Korang ni banyak sangat bertapi-tapi la. Nak lulus ke tak nak?

Kalau nak lulus, kena berusaha lebih sikit la. Kena beli rujukan ni, kena baca nota-nota diberi dan kena buat latihan di dalamnya.

Jadi, demikianlah adanya. Sedikit sebanyak contoh soalan Ujian Psikometrik Penolong Pegawai Latihan Vokasional DV29 yang akan korang hadapi pada tahun ni.

Namun, harus diingat. contoh soalan Ujian Psikometrik Penolong Pegawai Latihan Vokasional DV29 yang dibawakan ini bukanlah soalan sebenar. Hanya sebagai rujukan sahaja.

Penutup

Operator Wayarles N19 adalah antara jawatan berujian psikometrik yang ramai calon dipanggil. Jika korang merupakan salah sorang calon tersebut, jemput baca contoh soalan ujian psikometrik Operator Wayarles N19.

Terkini, SPA sdg menjalankan tapisan PSEE – ujian psikometrik kepada calon Pelukis Pelan (Seni Bina) JA19 untuk ditempatkan di KKR. Jika korang salah sorang yg dipanggil, pastikan korang dah baca contoh soalan ujian psikometrik Pelukis Pelan (Seni Bina) JA19.

SPA sudah pun mengeluarkan iklan mengenai PSEE ujian psikometrik jawatan Penolong Pegawai Tanah NT29 di portal rasmi dan facebook mereka. Kpd yg dipanggil, molek sungguh kiranya korang dapat baca contoh soalan ujian psikometrik Penolong Pegawai Tanah NT29 ni.

Panggilan PSEE ujian psikometrik untuk Penolong Pegawai Tadbir N29 akan ada saja saban tahun. Jawatan yg laku keras kerana diperlukan di semua jabatan kerajaan. Sudah bersedia utk tahun ini? Kalau sudah, bagus. Kalau belum, baik baca contoh soalan ujian psikometrik Penolong Pegawai Tadbir N29 ni.

Selain pembantu perawatan kesihatan, ada satu lagi jawatan yg juga jarang2 tdk dijalankan PSEE ujian psikometrik adalah Pembantu Pembangunan Masyarakat S19. Tdk perlu dikatakan lagi betapa perlunya korang mempersiapkan diri. Kalau ada mohon jawatan ni dlm SPA9, memang bagus sungguh kalau awal2 baca contoh soalan ujian psikometrik Pembantu Pembangunan Masyarakat S19.

Dapat panggilan ujian SPiER Pegawai Penjara KA19? Tahniah diucapkan. Ujian ni adalah ujian baharu. Ia diperkenalkan oleh KDN pada 2018 yg lalu. Dapatkan info ujian ini di contoh soalan SPiER Pegawai Penjara KA19.

Selamat menduduki SPA Psychometric Test!

Leave a Comment

error: Content is protected !!