Contoh Soalan Ujian Psikometrik Penolong Pegawai Tanah NT29

Di bawah merupakan koleksi contoh soalan Ujian Psikometrik Penolong Pegawai Tanah NT29 yang boleh dijadikan latihan calon ujian. Cuba dapatkan jawapan bagi setiap contoh soalan Ujian Psikometrik Penolong Pegawai Tanah Gred NT29 di bawah sebagai latih tubi korang.

Selain dari itu, calon juga boleh dapatkan rujukan khas contoh soalan Ujian Psikometrik Penolong Pegawai Tanah NT29 yang disarankan di bawah untuk dijadikan rujukan ujian psikometrik korang pada tahun ini.

Sebelum itu, bagi korang yg dapat panggilan exam online Penolong Pegawai Tanah NT29. Rezeki tu. Jangan sia-siakan peluang yg diberi. Buat persediaan sebaik mungkin! Bahan-bahan ulangkaji utk exam ni boleh diperolehi di contoh soalan peperiksaan Penolong Pegawai Tanah NT29.

Sementara itu, bagi yg dah berjaya melepasi PSEE Penolong Pegawai Tanah NT29, cabaran getir seterusnya yg korang kena hadapi ialah sesi temuduga. Persediaan secukupnya harus dibuat sebelum hadir. Beberapa contoh soalan temuduga boleh korang baca di soalan temuduga Penolong Pegawai Tanah NT29 ini.

Contoh Soalan Ujian Psikometrik Penolong Pegawai Tanah NT29

Semakan Penjadualan Ujian Psikometrik Penolong Pegawai Tanah NT29

MAKLUMAN TERKINI : PEPERIKSAAN ONLINE MEMASUKI PERKHIDMATAN AWAM (PSEE) – UJIAN PSIKOMETRIK

PENOLONG PEGAWAI TANAH GRED NT29 DI PELBAGAI KEMENTERIAN/JABATAN

TARIKH PEPERIKSAAN: BELUM DIUMUMKAN

Pautan Alternatif:

http://online.spa.gov.my/ujian-psikometrik-penolong-pegawai-tanah-nt29

ATAU

Sila layari laman web :

http://www.spa.gov.my/web/senarai-penjadualan-peperiksaan/

Asal usul Ujian Psikometrik Penolong Pegawai Tanah NT29

Kalau korang perasan, seksyen ini sebenarnya berasal dari seksyen yang lama iaitu Seksyen Sahsiah dan Minat. Kami suka untuk berikan korang perkaitan ini untuk buang sedikit kegentaran korang.

Bagi kertas sahsiah diri dan minat (format 2009 – 2012) dahulu, kesukaran soalan yang diajukan adalah berkaitan dengan situasi. Di mana korang ditekan dengan masa untuk mengeluarkan apa yang ada dalam diri korang.

Calon-calon dikehendaki menjawab item-item yang mengukur gagasan personaliti calon iaitu kepimpinan, kebolehan sosial, komunikasi, toleransi, kerjasama, kestabilan emosi, integriti, disiplin dan kejujuran.

Format Ujian Psikometrik Penolong Pegawai Tanah NT29

Format soalan dan jawapan pilihan Ujian Psikometrik Penolong Pegawai Tanah NT29 juga tidak tetap. Cuma dinyatakan ‘Aneka Pilihan Jawapan’.

Korang berkemungkinan hanya diberi 2 atau 3 pilihan jawapan (Ya atau Tidak), (Betul atau Salah), (Ya atau Betul atau Tidak Pasti); ataupun

Korang berkemungkinan diberi 4-5 jawapan yang menguji keyakinan korang (Sangat kerap atau Kerap atau Tidak pasti atau Kadang-kadang), (Sangat Setuju, Setuju, Tidak Pasti, Tidak bersetuju, Sangat Tidak Bersetuju) sebagai refleksi keyakinan korang dalam membuat pilihan.

Untuk makluman juga, ujian psikometrik turut mengandungi soalan jenis ‘ujian Numerical Reasoning‘. Apa benda ni?

Bagi yang belum tahu, jemput baca post lepas kami yang bertajuk contoh soalan Ujian Psikometrik SPA (numerical type) yg menerangkan jenis soalan ini sejelas-jelasnya.

Tips menjawab Soalan Psikometrik Penolong Pegawai Tanah NT29

Tips utama untuk menjawab dengan baik seksyen ini ialah :

Tidak perlu menjadi hipokrit, jadi diri sendiri. Hanya saja sembunyikan keburukan korang. Hihi..

Pesan thepsychometrictest.com

Sedaya upaya untuk keluarkan kualiti baik dalam diri korang dan jawab sepenuh hati tanpa sebarang penipuan yang bakal menjerat diri korang kelak.

Contoh Soalan Ujian Psikometrik Penolong Pegawai Tanah NT29

Dalam membincangkan sesuatu perkara yang serius, saya masih boleh berjenaka.

a. YA
b. TIDAK

Saya mahu mengetahui sesuatu dengan lebih mendalam.

a. YA
b. TIDAK
c. KURANG PASTI

Tanggapan pertama amat mempengaruhi pendapat sesorang.

a. BETUL
b. SALAH

Saya menangis apabila saya menghadapi tekanan.

a. Tidak pasti
b. Kadang-kadang
c. Tidak pernah

Saya mudah berasa bosan dengan sesuatu yang rutin.

a. Sangat kerap
b. Kerap
c. Tidak pasti
d. Kadang-kadang
e. Tidak pernah

Saya akan berusaha membuktikan pilihan yang saya buat adalah betul.

a. Sangat kerap
b. Kerap
c. Tidak pasti
d. Kadang-kadang
e. Tidak pernah

Saya akan bertanya jika kawan saya kelihatan murung.

a. Sangat tidak setuju
b. Agak tidak setuju
c. Tidak setuju mahu pun setuju
d. Agak setuju
e. Sangat setuju

Ketika menghadiri sesuatu majlis, saya meninggalkannya sebaik sahaja ia bermula.

a. Sangat setuju
b. Setuju
c. Tidak pasti
d. Tidak setuju
e. Sangat tdak setuju

Apabila berbicara dengan seseorang, saya akan memandang tepat ke matanya.

a. Sangat kerap
b. Kerap
c. Tidak pasti
d. Kadang-kadang
e. Tidak pernah

Memberikan laluan kepada kenderaan lain untuk memotong adalah lebih baik daripada saya memotong dalam keadaan bahaya.

a. Sangat tidak setuju
b. Agak tidak setuju
c. Tidak setuju mahu pun setuju
d. Agak setuju
e. Sangat setuju

Apabila ada seseorang yang mencurigakan, saya akan berwaspada.

a. setuju
b. tidak setuju
c. tidak pasti

Idea saya banyak, tapi saya berasa sukar mengeluarkannya.

a. YA
b. TIDAK

Apabila ada peluang yang terhidang, kita tidak perlu lagi berusaha.

a. Ya
b. Tidak
c. Kurang pasti

Mengambil risiko terhadap sesuatu keputusan tidak menjadi masalah, kerana ia adalah kesukaan saya.

a. betul
b. agak betul
c. tidak betul

Demikianlah beberapa contoh soalan Ujian Psikometrik Penolong Pegawai Tanah NT29 untuk kali ini. Korang cuba jawab sendiri sebagai uji diri.

Tapi yg korang perlukan sebenarnya ialah rujukan di bawah!

Rujukan Contoh Soalan Ujian Psikometrik Penolong Pegawai Tanah NT29

Rujukan di bawah mengandungi lebih dari 100 contoh soalan Ujian Psikometrik Penolong Pegawai Tanah NT29 berkualiti. Lengkap dengan nota-nota dan skema jawapan padu. Ia akan mempertajamkan kemahiran korang menjawab ujian pada kali ini.

Bukan itu saja. Ada satu lagi rahsia yang kami hampir lupa nak bagitau. Sebenarnya, ujian psikometrik turut mengandungi soalan melibatkan logik akal dan pengiraan. Alaa.. yang nombor-nombor tu.

Itu juga turut di-cover oleh rujukan ni. Dijelaskan sedetil-detilnya termasuk jalan pengiraan untuk mendapatkan jawapan tepat!

Rujukan Contoh Soalan Ujian Psikometrik Penolong Pegawai Tanah NT29

Confirm lulus ke kalau saya beli rujukan ini?

Senang betul hidup kalau begitu!

Kami tak berani janji apa-apa.

Apa yang kami recommend ni adalah rujukan ujian psikometrik terbaik yang ada di pasaran setakat ini. Termasuk nota, contoh soalan dan penerangann untuk memudahkan persediaan Ujian Psikometrik Penolong Pegawai Tanah NT29 korang.

Pernah beli buku rujukan SPM? Haaa.. Camtula lebih kurang situasinya.

Sempat ke pos buku ni?

Rujukan contoh soalan Ujian Psikometrik Penolong Pegawai Tanah NT29 ni bukan buku. Tetapi eBook dalam versi download.

Korang akan diberikan akses dan password ke laman download untuk muaturun semua komponen selepas bayaran diselesaikan. Jadi tak perlu lagi tunggu Pos Laju ke rumah.

Cara ni lebih cepat untuk korang mula study!

Kalau korang yg banyak sgt ink tu, boleh print eBook ni. Tak pun, baca guna smartphone atau laptop sudah la.

Demikianlah adanya, sedikit sebanyak contoh soalan Ujian Psikometrik Penolong Pegawai Tanah NT29 yang akan korang hadapi pada tahun ni.

Namun, harus diingat. contoh soalan Ujian Psikometrik Penolong Pegawai Tanah NT29 yang kami bawakan ini bukanlah soalan sebenar. Hanya sebagai rujukan sahaja.

Selamat menduduki SPA Psychometric Test!

Leave a Comment

error: Content is protected !!