','

' ); } ?>

Contoh Soalan Ujian Psikometrik Penolong Pegawai Tadbir N29

Di bawah merupakan koleksi contoh soalan Ujian Psikometrik Penolong Pegawai Tadbir N29 yang boleh dijadikan latihan calon peperiksaan / ujian. Cuba dapatkan jawapan bagi setiap contoh soalan Ujian Psikometrik Penolong Pegawai Tadbir N29 yang disediakan di bawah.

Selain dari itu, calon juga boleh dapatkan rujukan khas contoh soalan Ujian Psikometrik Penolong Pegawai Tadbir N29 yang disarankan di bawah untuk dijadikan rujukan ujian Psikometrik korang pada tahun 2021 ini.

Contoh Soalan Ujian Psikometrik Penolong Pegawai Tadbir N29

Semakan Penjadualan Ujian Psikometrik Penolong Pegawai Tadbir N29

MAKLUMAN TERKINI : PEPERIKSAAN ONLINE MEMASUKI PERKHIDMATAN AWAM (PSEE) – UJIAN PSIKOMETRIK

PENOLONG PEGAWAI TADBIR GRED N29 PELBAGAI KEMENTERIAN/JABATAN

TARIKH PEPERIKSAAN: BELUM DIUMUMKAN

http://online.spa.gov.my/ujian-psikometrik-penolong-pegawai-tadbir-n29

ATAU

Sila layari laman web :

http://www.spa.gov.my/web/guest/senarai-penjadualan-peperiksaan/

Asal mula ujian psikometrik Penolong Pegawai Tadbir N29

Kalau korang perasan, seksyen ini sebenarnya berasal dari seksyen yang lama iaitu Seksyen Sahsiah dan Minat. Kami suka untuk berikan korang perkaitan ini untuk buang sedikit kegentaran korang.

Bagi kertas sahsiah diri dan minat (format 2009 – 2012) dahulu, kesukaran soalan yang diajukan adalah berkaitan dengan situasi. Di mana korang ditekan dengan masa untuk mengeluarkan apa yang ada dalam diri korang.

Calon-calon dikehendaki menjawab item-item yang mengukur gagasan personaliti calon iaitu kepimpinan, kebolehan sosial, komunikasi, toleransi, kerjasama, kestabilan emosi, integriti, disiplin dan kejujuran.

Format Ujian Psikometrik Penolong Pegawai Tadbir N29

Format soalan dan jawapan pilihan Ujian Psikometrik Penolong Pegawai Tadbir N29 juga tidak tetap. Cuma dinyatakan ‘Aneka Pilihan’ sahaja.

Korang berkemungkinan hanya diberi 2 atau 3 pilihan jawapan (Ya atau Tidak), (Betul atau Salah), (Ya atau Betul atau Tidak Pasti); ataupun

Korang berkemungkinan diberi 4-5 jawapan yang menguji keyakinan korang (Sangat kerap atau Kerap atau Tidak pasti atau Kadang-kadang), (Sangat Setuju, Setuju, Tidak Pasti, Tidak bersetuju, Sangat Tidak Bersetuju) sebagai refleksi keyakinan korang dalam membuat pilihan.

Oh.. ya, selain itu, ujian psikometrik juga mengandungi soalan jenis ‘ujian Numerical Reasoning‘. Apa benda pula benda alah tu?

Bagi yang belum tahu, jemput baca post lepas kami yang bertajuk contoh soalan Ujian Psikometrik SPA (Updated 2021) dan menerangkan jenis soalan ini sebaik mungkin.

Tips lulus Soalan Psikometrik Penolong Pegawai Tadbir N29

Tips utama untuk menjawab dengan baik seksyen ini ialah :

Tidak perlu menjadi hipokrit, jadi la diri sendiri. Cuma cover-cover sikit sifat buruk korang tu..

Sedaya upaya untuk keluarkan kualiti baik dalam diri korang dan jawab sepenuh hati tanpa sebarang penipuan yang bakal menjerat diri korang kelak.

Contoh Soalan Ujian Psikometrik Penolong Pegawai Tadbir N29

Saya tidak suka mencampuri urusan orang lain.

a. setuju
b. tidak setuju
c. tidak pasti

Saya sering meminjam wang daripada kawan.

a. setuju
b. tidak setuju
c. tidak pasti

Semasa membincangkan sesuatu hal yang serius, saya masih boleh bergurau-senda.

a. ya
b. tidak

Saya lebih suka hadiah berbanding ucapan ketika menyambut ulang tahun.

a. ya
b. tidak
c. kurang pasti

Pendapat seseorang amat dipengaruhi oleh tanggapan awal.

a. betul
b. salah

Saya tidak suka diberi tekanan oleh guru semasa sekolah menengah.

a. Tidak pasti
b. Kadang-kadang
c. Tidak pernah

Saya mudah berasa bosan dengan sesuatu yang rutin.

a. Sangat kerap
b. Kerap
c. Tidak pasti
d. Kadang-kadang
e. Tidak pernah

Saya akan berusaha membuktikan pilihan yang saya buat adalah betul.

a. Sangat kerap
b. Kerap
c. Tidak pasti
d. Kadang-kadang
e. Tidak pernah

Saya akan bertanya jika kawan saya kelihatan murung.

a. Sangat tidak setuju
b. Agak tidak setuju
c. Tidak setuju mahu pun setuju
d. Agak setuju
e. Sangat setuju

Semasa kecil, saya lebih suka bermain secara sendirian.

a. Sangat setuju
b. Setuju
c. Tidak pasti
d. Tidak setuju
e. Sangat tdak setuju

Apabila berbicara dengan seseorang, saya akan memandang tepat ke matanya.

a. Sangat kerap
b. Kerap
c. Tidak pasti
d. Kadang-kadang
e. Tidak pernah

Saya berasa geram apabila terpaksa berbaris di ATM untuk mengambil duit.

a. Sangat tidak setuju
b. Agak tidak setuju
c. Tidak setuju mahu pun setuju
d. Agak setuju
e. Sangat setuju

Apabila ada seseorang yang mencurigakan, saya akan berwaspada.

a. setuju
b. tidak setuju
c. tidak pasti

Idea saya banyak, tapi saya berasa sukar mengeluarkannya.

a. YA
b. TIDAK

Apabila ada peluang yang terhidang, kita tidak perlu lagi berusaha.

a. Ya
b. Tidak
c. Kurang pasti

Mengambil risiko terhadap sesuatu keputusan menakutkan saya kerana takut keputusan tersebut salah.

a. betul
b. agak betul
c. tidak betul

Demikianlah beberapa contoh soalan Ujian Psikometrik Penolong Pegawai Tadbir N29 untuk kali ini. Korang cuba jawab sendiri soalan di atas sebagai uji diri.

Bagaimanpun, jika korang mahukan lebih banyak contoh soalan yang dilengkapi dengan skema jawapannya sekali. Korang dapatkan segera rujukan di bawah.

Inilah sebenarnya yang korang perlukan.

Rujukan Ujian Psikometrik

Rujukan di bawah mengandungi lebih dari 200 contoh soalan Ujian Psikometrik yang berkualiti tinggi. Menepati standard ujian yang telah ditetapkan oleh SPA.

Turut dilengkapi dengan nota-nota ringkas dan skema jawapan padu. Ia akan mempertajamkan kemahiran korang menjawab ujian psikometrik itu nanti.

Rujukan Contoh Soalan Ujian Psikometrik Penolong Pegawai Tadbir N29

Ada satu lagi rahsia yang kami hampir lupa nak bagitau. Ujian psikometrik ni ‘kadang-kadang’ mengandungi soalan melibatkan logik akal dan pengiraan. Ala.. yang nombor-nombor tu.

Itu juga turut di-cover oleh rujukan ni (tapi kena add-on la). Sebab ia dijual berasingan. Dalam rujukan daya menyelesaikan masalah tersebut, dijelaskan sedetil-detilnya termasuk jalan pengiraan untuk mendapatkan jawapan yang betul!

Confirm lulus ke kalau saya beli rujukan ini?

Senang betul hidup kalau begitu.

Kami tak berani janjikan bulan dan bintang. Soal lulus ni bukan boleh dijamin-jamin. Lainlah kalau Ketua Pengarah SPA tu bestpren kami. Hahaha..

Apa yang kakmi recommend ni adalah rujukan ujian psikometrik terbaik yang ada di pasaran setakat ini.

Pernah beli buku rujukan SPM? Haaa.. Camtula lebih kurang situasinya.

Tapi mahal sangat la rujukan Ujian psikometrik ni..

Yup, memang mahal. Kami akui. Julat harga antara RM40 hingga RM100 (tgk pakej yg korang pilih). Pergghh.. RM100 tu!

Cuma, bila fikir2 balik. Ia masih dianggap terlalu murah, bila dibandingkan faedah dan manfaat yang akan korang perolehi sepanjang hayat kelak (andai berjaya dilantik).

Lagipun, ia masih x semahal phone korang (yg harga beribu tu). Think about it.. 😉

Sempat ke pos buku ni?

Rujukan contoh soalan Ujian Psikometrik Penolong Pegawai Tadbir N29 ni bukan buku. Tetapi eBook dalam versi download.

Korang akan diberikan akses ke laman download untuk muaturun semua komponen selepas bayaran diselesaikan. Jadi korang tak payah tercongok depan pintu, tunggu orang kurier yang hantar barang tak pandai sampai-sampai.

Cara ni lebih cepat untuk korang mula study!

Kalau korang yg banyak sgt ink printer tu, boleh print eBook ni.

Tak pun, baca guna smartphone atau laptop sudah la.

Demikianlah adanya, sedikit sebanyak contoh soalan Ujian Psikometrik Penolong Pegawai Tadbir N29 yang akan korang hadapi pada tahun ni.

Penutup

Namun, harus diingat. Contoh-contoh soalan Ujian Psikometrik Penolong Pegawai Tadbir N29 yang kami bawakan ini bukanlah soalan sebenar. Hanya bertindak sebagai rujukan sahaja.

Bagi korang yg dpt panggilan ujian psikometrik Pegawai Teknologi Maklumat F41. Soalan dia mmg agak mencabar minda. Persiapan mantap harus dibuat. Baca beberapa contoh soalan Ujian Psikometrik Pegawai Teknologi Maklumat F41.

Dah baca 11 contoh soalan Ujian Psikometrik Pegawai Perkhidmatan Pendidikan DG29 ni? Kena baca sebelum hadir ujian yg akan dijalankan tidak lama lagi.

Kementerian Kerja Raya memerlukan ramai Penjaga Jentera J19. Ini satu peluang baik utk masuk ke perkhidmatan sektor kerajaan. Buat persediaan awal dgn membaca contoh-contoh soalan Ujian Psikometrik Penjaga Jentera J19.

Selamat menduduki SPA Psychometric Test!

Leave a Comment

error: Content is protected !!